فهرست مطالب

مطالعات فقه امامیه - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1393)

مجله مطالعات فقه امامیه
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عباس کعبی، رضا خدابخش یوسفی صفحات 5-20
    اسوه و مقتدا قرار دادن معصومین(ع) و تاسی از آنان در اعمال و رفتار بر امت اسلامی لازم است. در پاسخ به این پرسش که حکم تاسی به امام حسین× در حرکت شهادت طلبانه، در برابر حاکم جائری مانند یزید چیست، دیدگاه فقی هان شیعی به سه دسته تقسیم می شود: حرمت تاسی؛ جواز تاسی و لزوم تاسی. دیدگاه لزوم تاسی، در کلمات، نامه ها و خطابه های امام(ع) تقویت شده، به این معنا، اقدام امام کاملا شرعی و سیاسی بوده و حضرت از لحاظ شرع، خود را مکلف به آن می دانست و هدف نهایی قیام، انجام وظیفه امربه معروف و نهی از منکر، بیداری امت اسلامی و تلاش برای تشکیل حکومت اسلامی بوده و قیام امام× یک حجت شرعی و الگوی فقهی و عملی برای همه دوره هاست. امام حسین(ع) در هرحال خود را پیروز می دانست؛ چراکه ملاک پیروزی، انجام تکلیف، بیداری امت اسلامی، مبارزه با ظلم و تلاش برای برپایی حکومت عدل بود؛ لذا تاسی امت اسلامی به قیام امام حسین(ع) با شرایطی که حضرت برای امت اسلامی ترسیم می کند، لازم است.
    کلیدواژگان: امام حسین(ع)، قیام، تاسی، حرمت، جواز
  • عباس کعبی، محمد نبی الهام صفحات 31-59
    خصلت اجتماعی انسان، ضرورت و بداهت وجود حکومت و تشکیلات در زندگی وی را به روشنی نشان می دهد؛ ازاین رو اسلام به عنوان یک دین جامع و کامل که دارای مبانی و نگاه خاصی به مسائل سیاسی و اجتماعی است، به این امر اهتمام ویژه ای مبذول داشته و برای جامعه اسلامی، نظام سیاسی متناسب با هویت دینی و اسلامی تعریف کرده است. تحقیق پیش رو در پی آن است تا یکی از ابعاد این موضوع، یعنی شرایط حاکم اسلامی را از نگاه فریقین مورد بحث و بررسی قرار دهد. بر این اساس، پژوهش حاضر پس از تبیین و توضیح مفاهیم مرتبط و هم سو با بحث، به توضیح آرا و دیدگاه های هردو طرف این بحث پرداخته است. ابتدا دیدگاه اهل سنت مطرح گردیده و شرایط حاکم از نگاه آنان مورد بحث قرار گرفته است. از این دیدگاه برای حاکم اسلامی در ابتدا شرایطی مانند فقاهت، عدالت، سلامتی و توانایی و قرشی بودن و... معتبر دانسته شده که پس از بحث و بررسی، موارد اختلاف و اتفاق آن نیز بیان شده است. در قسمت بعدی تحقیق، شرایط حاکم اسلامی از نظر فقهای شیعه مطرح گردیده است. نگارنده در این راستا موضوع را از دیدگاه فقهای قدیم و معاصر به بحث گذاشته و به تشریح مهم ترین شرایطی که در آثار و مباحث فقها برای حاکم اسلامی، مانند فقاهت، عدالت و قدرت مدیریت و رهبری شرط دانسته شده، پرداخته و ادله عقلی و نقلی آن را تبیین کرده است.
    کلیدواژگان: حکم، حکومت اسلامی، حاکم اسلامی، ولایت، ولایت فقیه
  • سبحان دانش، محمد جواد نوروزی صفحات 61-81
    مقاله حاضر به بررسی و تحلیل همکاری علما با حکام جور می پردازد و در آن به تبیین مفهوم واژه «جور» و به تبع آن «حاکم جائر» پرداخته و در ادامه، به تفاوت واژه «جور» و «ظلم» و تقسیم بندی حکام در میراث فقهی شیعه اشاره شده است. از بررسی همکاری علما با حکام جور در ادوار مختلف، این نتیجه به دست می آید که طبق فتوای تمام فقهای شیعه، اصل اولی، حرمت همکاری با حکام جور است و همکاری علما با حکام جور در شرایط خاص، هیچ گاه به معنای مشروع جلوه دادن حکومت جور نبوده؛ بلکه توجه به جنبه های مثبت همکاری، مانند تقیه، مصالح عباد، احیای فریضه امربه معروف و نهی از منکر و...، آنان را ملزم به این همکاری می ساخت.
    کلیدواژگان: حکومت، حاکم، جائر، علما، همکاری
  • جبار محمدی رزینی صفحات 83-108
    در یک تقسیم بندی، جرایم بر اساس عنصر مادی، به جرم مشهود و غیر مشهود تقسیم می شوند که جرم مشهود با تعابیر دیگری در حقوق اسلام نیز وجود دارد. اما حقوقدانان داخلی آن گونه که باید، از ماهیت، ارکان و سایر موضوعات مربوط به جرایم مشهود بحث نکرده اند. از آن جا که مطالعات تطبیقی، نقش اساسی و مفیدی در تکامل علوم گوناگون از جمله حقوق دارد، این تحقیق به صورت تطبیقی انجام گرفته تا مسائل مربوط به جرایم مشهود را بهتر بررسی کند و از این طریق نقاط ضعف و قوت قانون داخلی آشکار گردد. لزوم اجرای سریع عدالت می طلبد که ضابطان دادگستری در برخورد با این جرایم، اختیارات ویژه ای داشته باشند؛ اما به دلیل اصل کرامت انسانی و رعایت حقوق فردی، محدوده این اختیارات باید روشن باشد. در پایان این پژوهش به این نتیجه خواهیم رسید که مقررات جرم مشهود، با مشابهت های فراوان در بیشتر قانون گذاری ها وجود داشته و حفظ نظم عمومی و مصلحت اجتماع، آیین دادرسی ویژه این جرایم را توجیه می کند.
    کلیدواژگان: جرم، مشهود، مطالعه تطبیقی، اوصاف جرم مشهود، ارکان جرم مشهود
  • سجاد شهباز قهفرخی صفحات 109-136
    با انعقاد هر بیع، آثار و نتایج آن دامنگیر بایع و خریدار می شود. منشا این تعهدات و آثار را بایستی حاکمیت اراده در انعقاد قرارداد دانست. طرفین در ضمن قرارداد ملتزم می شوند که کاری را انجام دهند یا از انجام فعلی خودداری کنند. از تعهد طرفین نسبت به انجام مفاد قرارداد به «مسئولیت قراردادی» تعبیر می شود. شرایط به وجود آمدن مسولیت قراردادی و طرق جبران خسارت ناشی از نقض قرارداد، از جمله مواردی است که کنوانسیون بیع بین المللی1980میلادی به آن ها پرداخته است. شرایط تحقق این مسئولیت در کنوانسیون، تا اندازه زیادی با حقوق ایران مشابهت دارد؛ لکن برخی از راه های جبران خسارت ناشی از نقض قرارداد که در کنوانسیون پیش بینی شده (مانند پرداخت بهره ثمن)، در فقه و به تبع آن، در حقوق ایران پذیرفته نیست. در این مقاله گردآوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای و مراجعه مستقیم به منابع انجام شده و داده های حاصله با شیوه توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت قراردادی، ضمان، جبران خسارت، طرق جبران خسارت، کنوانسیون بیع بین المللی کالا
  • محمدعلی ابراهیمی صفحات 137-164
    حجاب وعفاف از آموزه های مهم اسلامی است که ریشه در قرآن مجید دارد و به عنوان حق الله مطرح است. دارای حکم تکلیفی صریح می باشد که فقها آن را اجتهاد کرده و در اختیار مکلفین قرار داده است. این نوشته درپی آن است تا اثبات نماید که صدور حکم پوشش اسلامی از سوی شارع مقدس اسلام نه تنها با فعالیت های اجتماعی و فرهنگی زنان مخالف نیست، بلکه زمینه حضور آنان را در فعالیت های اجتماعی فراهم کرده است. اسناد بین المللی هم گویای این مطلب است که حجاب و عفاف اگر به عنوان تبعیض علیه زنان یا موجب محرومیت از حقوق اساسی، محدودیت شغلی، تحصیلی و فعالیت های اجتماعی آنان باشد، قطعا با محتوای اسناد حقوق بشر در تضاد خواهد بود. محتوای قانون ما هم می رساند که رعایت نکردن حجاب بانوان توجیه ناپذیر است.
    کلیدواژگان: زن، حجاب، حقوق بشر، حکم، قانون
|
  • Abbas Kabi, Reza Khodabakhseyusefi Pages 5-20
    It is obligatory for the Muslim ummah [nation] to follow the infallibles (AS) in their conduct simply because they are divine leaders and inerrant. In this article, the concept of following Imam Hussein (AS) who sacrificed his life while fighting an unjust ruler has been discussed. Having studied jurisprudent's viewpoints, we see that their viewpoints in this respect fall within three categories: impermissibility to follow Imam Hussein (AS), permissibility to follow him and necessity to follow him.
    Sayings, letters and sermons by Imam Hussein have been studied and the necessity to follow Imam Hussein (PBUH) has been proved. It means Imam's action was completely according to shariah and a political decision to which Imam Hussein (peace be upon him) considered himself religiously obliged. His ultimate goal in his uprising was to fulfill his duty to command the good and forbid the evil, to awaken Muslim ummah and to try to establish an Islamic ruling system. His uprising is a hujjat-e shar’i [authoritative proof] and a jurisprudential as well as practical model for humanity. Imam Hussein (AS) would consider himself victorious under any circumstances; because the criterion for victory is to fulfill your duty, awaken Muslim ummah, fight tyranny and attempt to establish the rule of justice; therefore it is necessary for Muslim ummah to follow Imam Hussein's uprising with conditions described for Islamic ummah by Imam Hussein (AS) himself.
    Keywords: Imam Hussein (PBUH), uprising, following, impermissibility, permissibility, necessity, correspondence, sermon
  • Abbas Kabi, Mohammad Nabielham Pages 31-59
    Man's civil and social nature clearly suggests the necessity for the rule of law and a system in his daily life. Therefore, as a comprehensive and complete religion with special foundations of and specific attitude toward political issues, Islam has taken the issue seriously and has defined a political system for an Islamic society corresponding to its religious and Islamic identity. Thus, the current research tries to discuss and analyze one of its aspects namely qualifications needed for a Muslim ruler.
    Having explained concepts related to our subject, we have explained opinions and viewpoints of both denominations. First, Sunni point of view has been introduced and qualifications of a ruler has been discussed. According to their viewpoint, a Muslim ruler should have qualifications such as being jurisprudent, just, healthy, capable, from Quraysh tribe etc. These qualifications have been studied and discussed. Then similar and dissimilar viewpoints have been mentioned.
    Another section of the research explains the qualifications from Shiite point of view. The author discusses the issue from preceding and contemporary jurisprudent's viewpoint and explains the most important qualifications mentioned in jurisprudent's works and discussions such as being a jurisprudent, being just and having the capability to manage and lead. Rational and narrative reasons have also been explained.
    Keywords: rule, Islamic rule, Muslim ruler, wilayah, welayat, e faqih
  • Sobhan Danesh, Mohammadjavad Noruzi Pages 61-81
    The present article investigates and analyzes cooperation of ulema with unjust rulers. First the terms "jowr" [injustice] and “ja’er" [unjust or oppressive ruler] have been defined in jurisprudential context followed by a clarification on the difference between "jowr" and "zulm" [oppression]. Later different categories of rulers in jurisprudential legacy of Shiism have been mentioned. Having studied cooperation of ulema with unjust rulers in different eras, we see that according to verdicts issued by all Shiite jurisprudents, the primary principle is that cooperation with unjust rulers is haram [forbidden]. However, cooperation of ulema with unjust rulers under special conditions did not in any way mean to legitimize their rule; rather some positive aspects of cooperation such as: taqiyah [the practice of concealing one's beliefs in dangerous circumstances], public interest or good, revival of amr be maroof [commanding the good] and nahy anil munkar [forbidding the evil] made them to cooperate.
    Keywords: cooperation, injustice, unjust, ruler, rule, ulema [religious scholars]
  • Jabbar Mohammadi Pages 83-108
    According to a classification, the crimes are divided, based on material elements, into tangible and non-tangible crimes. The tangible crimes have been referred to and interpreted in the Islamic law in a variety of ways. However, domestic lawyers have not discussed theMaster of Applied Science, University of Shahrekord nature, elements and other topics related to tangible crimes. Given the fact that comparative studies play a key role in development and perfection of various sciences including law, this research has been conducted in a comparative manner so that various issues pertaining to tangible crimes could be studied and points of weakness and strength be identified. The need for doing quick justice requires all court officials to have special authority in dealing with these crimes but the extent of this authority should be well-defined and clarified not only in accord with the principle of human dignity but also to respect individual rights.
    In closing, the conclusion drawn is that the rules regarding tangible crimes do exist with great resemblance to or in most legislations and that, maintaining law, order, and safeguarding public interest justify special procedures for these crimes.
    Keywords: crime, tangible, comparative study, characteristics of tangible crimes, elements of tangible crime
  • Sajad Shahbazi Pages 109-136
    Once the contract of sale is consummated, its results and implications will be binding for both parties. Free will should be considered as the source of these liabilities and implications. By the contract both parties undertake to either perform an action or refrain from an action. Liability of parties to implement the contract is called "contractual liability". How contractual liability is formed and how damages for breach of contract are compensated have been among issues addressed by 0891 Convention on Contracts for the International Sale of Goods. Conditions for this liability to take effect are similar to Iranian laws to a great extent; however, some methods to compensate damages caused by breach of contract predicted in this convention (such as payment of the interest of consideration) are not accepted by jurisprudence and consequently in Iranian Laws. In this article data has been collected using library method and direct consultation of resources. Obtained data has been investigated using descriptive analysis.
    Keywords: contractual liability, liability, compensation, methods of compensation, Convention on Contracts for the International Sale of Goods
  • Mohammadali Ebrahimi Pages 137-164
    Hijab or Islamic modest dress and chastity is one of important teachings of Islam rooted in Quran and discussed as haqqullah [God's right]. It has an unequivocal ruling deduced by jurisprudents and presented to mukallafin [duty-bound].
    This article tries to prove that the Islamic dress code laid down by the sacred founder of Islam is not in contradiction to women's social and cultural activities rather it paves the way for them to better participate in social activities. Similarly, international documents point out that if hijab and chastity becomes a form of discrimination against women or deprives women of their basic rights or denies them their right to education, occupation and social activities, it will run counter to the contents of human rights documents. Contents of our law also imply that it is unjustifiable for women not to wear hijab.
    Keywords: woman, hijab, human rights, law